logotyp Student Portal
Menuadmin.courses.matrix.content.exams.examinationType=Tentamenstyp
Web page

Upper Secondary School Teacher Education Programme


Välkommen till Ämneslärarprogrammet HT17

This information is not available in English. Now showing the Swedish version.

Välkommen till Ämneslärarprogammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan med start HT 2017. Du gjorde ett bra val när du bestämde dig för att utbilda dig till ämneslärare. Det är ett av världens viktigaste jobb. Nu väntar några år av intensiva och roliga studier!

 

Här hittar du information som kan vara bra att läsa igenom innan du börjar på programmet.


Registrering

Du måste registrera dig på dina kurser via Studentportalen för att inte förlora din plats på programmet. I guiden hittar du information om hur du gör. Flera ämnen kommer inte att ha något formellt upprop, utan när du har webregistrerat dig har du bekräftat din plats på utbildningen.

  • Du börjar med att aktivera ditt studentkonto och loggar in i Studentportalen. Observera att du inte kan göra detta förrän tidigast v 32. Har du problem att aktivera ditt studentkonto ska du i förstahand ta kontakt med Uppsala universitetets servicedesk.
  • Registrering görs vanligtvis för samtliga kurser på första terminen och inom vilken period som du kan göra detta hittar du på respektive kurssida här på Studentportalen.
  • På sidan Registreringsinformation från institutioner kan du läsa vad som gäller för det ämne som du ska börja läsa.
     

Välkomstdag

Din första dag som lärarstudent vid Uppsala universitet är torsdagen den 24 augusti. Vi träffas kl 9.00 i entréhallen på Campus Blåsenhus, von Kraemers allé 1, där du hälsas välkommen.
Välkomstdagen är ej obligatorisk men det kommer bli en inspirerande dag när du har möjlighet att träffa dina kursare och andra blivande lärare. Under denna dag får du också information om utbildningen, om läraryrket och om hur det är att läsa vid Uppsala universitet. Du möter också Sektion LÄRA - föreningen för Uppsala universitets pedagoger. Välkomstprogrammet beräknas pågå till klockan 15. Mat finns att köpa på Restaurang Feiroz och möjlighet finns även att värma medtagen mat.
 


Studiegång

Detta är en generell studiegång för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan. I vissa fall kan studiegången behöva anpassas utifrån hur ämneskurserna ges höst- respektive vårtermin.
I utbildningsplanen för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan kan du läsa mer om hur programmet är upplagt.

Studiegång för Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan HT2017

(Klicka på bilden så öppnas bilden i ett nytt fönster)

Studiegång för Ämneslärarprogrammet
 


Schema

På Studentportalen under respektive kurstillfälle hittar du schema för de kurser som du ska läsa. Fem veckor före kursstart ska ett översiktligt schema för kursen finnas tillgängligt, men inte förrän en vecka före kursstart finns ett definitivt schema tillgängligt.
 


Intyg

Du kan själv ladda ner studieintyg via Mina sidor på Studentportalen. Du kan välja mellan registreringsintyg och resultatintyg.
 


Funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid på universitetet. Mer om detta kan du läsa på sidan Studier och funktionsnedsättning.

  1. Börja med att kontakta universitetets samordnare för studenter med funktionshinder för att boka in en tid.
  2. Därefter ska du kontakta den person som har samordningsansvar på institutionen där du kommer läsa dina kurser.
     

VFU  Verksamhetsförlagd utbildning

VFU innebär att du får tillfälle att praktisera och reflektera över dina kunskaper på en skola. Du kommer att kopplas till någon av de 18 kommuner som lärarutbildningen samarbetar med. Din första VFU kommer du att få den termin du ska läsa Utbildningsvetenskaplig kärna 1 (enligt generella studieplanen Termin 3). Mer information om VFU hittar du under fliken för Verksamhetsförlagd Utbildning här på Studentportalen. Observera Checklistan och ta även del av broschyren VFU-Studentinformation.
 


Träffa dina kursare redan idag

Gemenskap är viktigt för alla studenter. Därför finns LÄRA, en studentdriven sektion inom Uppsala studentkår som är till för just dig som studerar lärande!

Bekanta dig med dina kommande kursare redan idag genom att gå med i Facebook-gruppen ”Sektion LÄRA”. Sektion LÄRA finns även på Instagram (sektionlara).

Ladda ner Sektions LÄRAs välkomstbrev här (pdf).

Ladda ner Lärargeneralernas välkomstbrev om inspark här (pdf).
 


Upptäck Uppsala universitet

Välkommen ny student vid Uppsala universitet hittar du information om antagning, bostad och andra nyttiga länkar.

Passa även på att ställa frågor som rör utbildningen eller studentlivet till den lärarstudent som kommer att ringa dig inför terminsstart.
 


Studenters arbetsvillkor

Som student vid Uppsala universitet berörs du av olika lagar. Dem kan du läsa mer om på Studenternas arbetsvillkor.
 


Studievägledning

Om du vill att komma i kontakt med studievägledningen för lärarutbildningen så hittar du information på studievägledarsidan.

Gäller dina frågor kurser i ämnesstudierna så är det alltid bra att prata med studievägledarna på den institution som är ansvarig för undervisningsämnet.
 


Tillgodoräkning av tidigare lästa kurser

Du som tidigare har läst relevanta kurser, som du funderar på att tillgodoräkna inom Ämneslärarprogrammet, kan ansöka om att tillgodoräkna kurserna genom formuläret som du hittar här på Studentportalen. Under sidan Studieuppehåll, avbrott, tillgodoräkning på Studentportalen hittar du information om hur du ska lämna in din ansökan.
 


Om du inte kan påbörja dina studier

Tacka nej till plats

Om du inte tänker utnyttja din plats på programmet ska du själv tacka nej till din plats på www.antagning.se.

Om du har registrerat dig men ändå väljer att inte gå programmet så måste du senast tre veckor efter kursstart avregistrera dig, annars kan du inte söka till programmet igen vid ett senare tillfälle. Detta gör du genom ett meddelande till den institution där du ska påbörja dina studier.

Anstånd - att skjuta fram studiestarten

Om du blivit antagen men inte kommer att kunna påbörja dina studer på grund av omständigheter som du själv inte kan påverka och som har uppkommit efter att du anmälde dig till utbildningen kan du ansöka om anstånd med studiestarten. Längst ner på sidan Vad händer efter anmälan hittar du information om hur du ansöker om anstånd.