logotyp Student Portal

Hebrew A, 30.0 c

Course code:5HE111, Report code:56301, 50%, DAG, DST
week: 36 - 03 Semester: Autumn 2019 (2019-09-02 - 2020-01-19)
week: 04 - 23 Semester: Spring 2020 (2020-01-20 - 2020-06-07)

This course is part of a joint section.

Course information

Shalom! Välkommen till kursen Hebreiska A!

Kursen utgörs av en introduktion till  bibelhebreiska, där den första delkursen främst är en inledning till grammatik, medan vi sedan gradvis går över till att mer arbeta med bibelhebreiska prosatexter (främst under våren). Kursen inkluderar också en delkurs som handlar om Främre Orientens historia. 

Att hitta i portalen (här)

När du är registrerad på kursen får du tillgång till det du behöver via Studentportalen (här) genom länkar i vänsterspaltens menyer (i helskärmsläge). Där finns lärarlistor, kursplan, tentamensanmälningar, och de viktiga Ping pong-länkarna som är ingång till själva kursinnehållet. Denna meny kan vara lite svår att hitta om du sitter vid ex en mobiltelefon - prova då helskärmsläge, eller scrolla. Länge...

Registrering

Du som har blivit antagen till kursen, kan själv registrera dig genom denna portal, fram till i början av september. Om du missar det - kontakta mig på anette.mansson@lingfil.uu.se - men senast i mitten av september. Sedan måste vi i stället ge reserver en chans att komma in. Därefter kommer du att komma åt kursinnehåll (från terminens start  2/9). Observera att du måste ha inloggning i Studentportalen för att komma åt materialet, så håll reda på inloggningsuppgifter.

Ett tips när du börjar med ditt studentkonto, är att se till att du ordnat så att mail vidarebefordras till den adress du faktiskt läser. Information om kursen läggs vanligen ut här, eller inne i själva kursinnehållet - eller mailas via Studentportalen.

Upplägg

Kursen Hebreiska A ges i denna variant helt på distans, genom olika webportaler, främst Pingpong som du kommer att hitta en länk till till vänster (Hebreiska A distans). Du kommer att få en ytterligare separat länk till den delkurs som handlar om Främre Orientens historia.  Kursen Hebreiska A finns också som campuskurs, men då på helfart och kommer under hösten att ges på engelska. 

Examinationer sker med något undantag - första delkursen - genom hemtentor/tentor via portalen, som du får posta, maila eller ladda upp här i Studentportalen eller direkt i kursportalen. Mer information efterhand. Första delkursen tenteras dock med salstenta här i Uppsala. Anmälan till tentan görs här i Studentportalen senast 10 dagar före aktuell tenta - annars får man inte skriva. Man måste ha med ID-handling. Om någon absolut inte kan komma till Uppsala, kan det finnas möjlighet att man själv ordnar tentamöjlighet på annan ort (ambassad, konsulat, annat universitet) - kontakta mig, Anette, i så fall. 

Lärare

Vi kommer att vara flera lärare inblandade i kursen. Jag, Anette är kursansvarig, och det går bra att komma till mig med praktiska frågor, ex. om tentor, registrering eller tillgodoräknanden om du på universitet redan läst och har papper på en snarlik kurs. Huvudlärare på kursen under hsten är Johan Ljungberg. Honom kontaktar du med frågor kring kursinnehåll, så fort du undrar något, inte förstår något... Lärarna på delkursen Främre Orientens äldre kulturer kommer att presentera sig själva!

Kurslitteratur

De olika delkursernas material finns angiven i resp. delkurs (via länkarna) och  i samband med kursplan. Som inledning till första delkursen i språk behövs främst:

Lambdin, Thomas O.Introduction to biblical Hebrew

London: Darton, 1976, pr. 1982 (eller senare)

 

Det är den språkdelarna utgår från. Nu i början (=första veckan) handlar det om att lära sig alfabetet!

 

Vi hörs inne i Pingpong!

Väl mött! 

/Anette Månsson, kursansvarig  på kursen